De ce am ales catifea de bumbac pentru treningul Katia?

De ce am ales catifeaua de bumbac?

Catifeaua de bumbac este un tip de catifea realizata cu un continut mare de fibra naturala de bumbac, caracteristicile principale fiind:

  • Moale, placuta la atingere
  • Pufoasa la exterior, moale la interior
  • Luciu discret, diferit fata de variantele de catifea din poliester sau poliamida

Catifeaua de bumbac aleasa de ByEDA are continut ridicat de bumbac - 80% - ceea ce asigura un confort deosebit la purtare, mai ales in perioadele in care produsele sunt purtate multe ore. Spre deosebire de versiunile din fibre sintetice (poliester, poliamida), catifeaua de bumbac permite o respirabilitate superioara pentru piele, astfel incat elimina posibilitatea formarii de mirosuri neplacute, specifice anumitor tipuri de fibre sintetice.

Trebuie sa mai mentionam si faptul ca producatorul catifelei de bumbac aleasa de ByEDA este certificat Oeko-Tex100, unul dintre cele mai inalte standarde de calitate din industria confectiilor. Aceasta certificare ne asigura ca fibrele din compozitie nu sunt tratate cu substante chimice daunatoare organismului, pigmentii de culoare sunt, de asemenea, siguri in contact cu pielea, iar intreg procesul de fabricatie a tesaturilor respecta standardele de mediu. 

Care sunt dezavantajele catifelei de bumbac?

Principalul dezavantaj remarcat la catifeaua de bumbac, comparativ cu variantele din fibre sintetice, este dat tocmai de faptul ca materialul este foarte pufos.

Deja stii, catifeaua este un material care atrage scame, praf, par de animale in momentul purtarii, astfel incat produsele din catifea sunt semnificativ mai pretentioase decat cele din tricot, de exemplu. Firele de par de animale, praful sau scamele produse de diferite materiale se vor agata in perisorii de pe suprafata catifelei, astfel incat va trebui sa folosesti o rola adeziva pentru haine pentru indepartarea acestora.

Catifeaua de bumbac, fiind foarte pufoasa, genereaza ea insasi puf liber in timpul procesului de fabricatie: cand este croita, se elibereaza puf din perisorii acesteia, o parte fiind eliminat in timpul confectionarii, insa o parte va ramane "agatata" intre perisori. In momentul coaserii si imbinarii produselor din catifea se mai elibereaza mici cantitati de puf, iar o parte poate ramane prinsa in cusaturile de imbinare.

Acest puf liber, rezultat in urma procesului de confectionare a produselor din catifea, se elimina prin spalare, sub actiunea apei, a detergentului si balsamului de rufe, dar si a miscarilor de rotatie efectuate de masinile de spalat. Vei observa, la primele spalari, mici ghemotoace de puf aglomerat la suprafata produsului tau si te vei speria, crezand ca se scamoseaza tesatura. De fapt, ceea ce ai observat sunt ghemotoace de puf liber, aglomerat sub actiunea apei, detergentului si masinii de spalat, adunat la suprafata tesaturii, ghemotoace pe care le poti elimina cu rola adeziva pentru imbracaminte.

Care este diferenta dintre ghemotoacele de puf si scamele adevarate?

Scamele adevarate reprezinta, practic, un proces de deteriorare a tesaturilor, care isi pierd aspectul neted sau pufos datorita frecarilor (la purtare, la spalare etc). Scamele sunt, practic, atasate de fibrele tesaturii, iar in momentul in care tragi de ele, observi mici filamente de tesatura care sunt prinse de scame. Pentru eliminarea acestora in siguranta, fara a strica tesatura mai mult, au fost inventate aparatele electrice anti-scame, care efectiv taie acele mici filamente, protejand tesatura.

Ghemotoacele de puf liber regasite la suprafata catifelei in urma spalarii nu sunt atasate de fibre, ci sunt retinute de perisorii specifici catifelei. Aceste ghemotoace se elimina usor si simplu, cu rola adeziva pentru imbracaminte, fara a exista pericolul deteriorarii tesaturii.

Si totusi, de ce am ales catifea, daca e atat de pretentioasa?

Inainte de orice, publicul este cel care solicita utilizarea acestui material. Probabil ai observat si tu, foarte multe marci romanesti mai mari sau mai mici, dar si mari branduri de lux din afara tarii, au folosit si folosesc in continuare catifea in propriile colectii. Catifeaua este pe trend, clienti din intreaga lume preferand acest material pentru ca este confortabil, pufos si hainele din catifea pot fi purtate atat in afara locuintei, cat si in casa.

Perioada foarte dificila prin care trece umanitatea in acest an ne-a fortat sa petrecem mult mai multe ore acasa, astfel incat fiecare din noi simte nevoia de a purta imbracaminte confortabila, dar in acelasi timp ne dorim sa putem fi gata sa iesim din casa imediat, fara outfituri sofisticate. Catifeaua, alaturi de tricoturile din bumbac (tricouri, treninguri, hanorace etc), raspunde acestor cerinte, avand o estetica aparte.

Iar daca tot vorbim de purtarea unor produse timp de multe ore zilnic, avem nevoie ca tesaturile sa ne protejeze pielea. Fibrele naturale precum bumbacul, inul sau lana asigura o protectie optima a pielii fata de eventualele reactii neplacute pe care unele tipuri de fibre sintetice le pot cauza. De asemenea, nu ne vom supra-incalzi atunci cand purtam bumbac, nu vom transpira excesiv si, desigur, nu se vor forma mirosuri neplacute datorita tesaturii.

Inainte de final

Produsele din catifea se recomanda a fi spalate manual, insa pot fi spalate la masina de spalat, cu alegerea programului de spalare manuala sau a celui pentru articole delicate. Spalarea trebuie facuta pe dos! Stoarcerea nu trebuie sa depaseasca nicicand 400 rpm. 

Atentie la gradul de incarcare a cuvei masinii de spalat: este de preferat ca incarcarea sa fie redusa la jumatate. De obicei, programele pentru articole delicate presupun o incarcare maxima de 2-2,5 kg, astfel incat tesaturile sa fie protejate. Consulta cu atentie manualul de utilizare al masinii tale de spalat.

Uscarea este recomandat sa se faca pe o suprafata plana, ferita de sursele de caldura directa - deci nu le pune la uscat pe calorifere!

Dupa uscare, indeparteaza cu o rola adeziva pentru imbracaminte sau cu o perie moale din par natural eventualele ghemotoace de puf aglomerat de la suprafata tesaturii. 

Daca este nevoie sa calci produsul, poti face asta pe dos, la temperatura mica, fara a apasa prea mult fierul de calcat. Daca insisti prea mult cu fierul de calcat, poti aplatiza sau chiar deteriora perisorii de la suprafata catifelei.

Recomandarea noastra este sa speli produsele din catifea manual, in apa calduta cu putin detergent, fara a freca excesiv materialul. Uscarea recomandam sa o faci pe o suprafata plana, de exemplu intins pe suportul de rufe. Poti usca articolele din catifea si pe umeras, insa tine cont ca este posibil sa apara mici deformari in zona in care se afla umerasul. Acestea pot fi permanente!

In cazul in care folosesti un uscator de rufe electronic, alege programul de uscare pentru delicate, cu temperatura joasa si flux de aer alternativ, cald si rece. Acest program de uscare ar trebui sa protejeze produsele tale din catifea. Consulta cu atentie manualul de utilizare al uscatorului tau de rufe pentru a identifica programul de uscare potrivit pentru catifea.

Iti multumim ca ai ales produsele ByEDA, create si fabricate in Romania!

Comments (0)

Product added to wishlist